איך מגישים תביעה לפנסיית נכות?

תביעה לפנסיית נכות

עולם הפנסיות הנו סבוך ומעורפל, ועל כן ניישר קו – נציג מהי פנסיית נכות. ובכן פנסיית נכות מהווה ביטוח עבור אובדן כושר עבודה ברמה שמעל 25% פגיעה, הן בהיבט הפיזי והן בהיבט המנטלי. מי שבוחר לעשות את הפנסיה יכול להיות רגוע שהוא מבוטח בגובה של 75% מסך השכר, בהנחה ויום יבוא והוא אכן יפגע.

תביעה לפנסיית נכות

נוסחה לחישוב פנסיית נכות

הרבה אנשים שמגישים תביעה בגין פנסיית נכות מבקשים לדעת לאיזה סכום הגיוני לצפות ועל כן נציין שפנסיית נכות אינה תעלה על 75% מסך ההכנסה הקובעת, כמובן כל עוד אותו אדם אינו הגיע לרמה שמגדירה אותו כסיעודי. מבקשים נוסחה? הכפילו הכנסה קובעת בשיעור נכות ובשיעור הכיסוי הביטוחי, ותקבלו את הגובה של פנסיית הנכות. כיצד מחשבים הכנסה קובעת? בוחנים מהו הממוצע של שלושת המשכורות האחרונות, או לחלופין בוחנים מהו הממוצע של שתיים עשרה החודשים האחרונים שלפני הפגיעה ומוסיפים 5%.

שלבים ראשונים

מי שמבוטח ואכן נפגע, הרבה פעמים נתקל בלא מעט סימני שאלה – לא ברור לו לגמרי מה ואיך עליו לעשות על מנת להפעיל את תשלומי הביטוח. כאן נציין שראשית חשוב להפריד בין פגיעה שנגרמה בעת העבודה לבין פגיעה אחרת, וזאת כי במקרה של פגיעה במסגרת העבודה יש להפעיל את הביטוח הלאומי. אם אין זה המקרה, יש להוריד טופס ייעודי עבור תביעת פנסיית נכות ואף לצרף חוות דעת מטעמו של רופא תעסוקתי.

בדיקות רפואיות

לאחר שמגישים את הבקשה, נהוג לחתום על טופס ויתור סודיות רפואי ובמקביל להתחיל להתייצב למגוון בדיקות רפואיות, אליהן מפנה הוועדה הרפואית אשר מורכבת מרופאים תעסוקתיים, כאשר לעיתים ניתן לבקש שאחד מהרופאים ימונה מצדו של המבוטח. מול הוועדה הרפואית יש לנהוג באופן אמין ושקוף ולמסור את סך המסמכים שנוגעים למקרה. מה קורה אם הגוף המנהל דורש לעבור בדיקות יקרות או להשקיע מאמץ יתר? ובכן פה ראוי לדעת שהוצאות מעין אלו אינן אמורות לצאת מכיסו הפרטי של המבוטח. בסופו של תהליך הזכאות לפנסיית נכות מוכרעת ע"י ועדה רפואית ייעודית – מטעם החברה המבטחת.

תזמון

לאנשים יש נטייה לחכות לרגע האחרון, במיוחד בכל הנוגע לבירוקרטיה. אי לכך ראוי לדעת שאין להתמהמה, אלא תמיד נכון לפעול מהר ככול הניתן, וזאת למרות שלאנשים יש נטייה לחכות לשבוע הבא, כי לרוב חוק ההתיישנות הוא מינימום שלוש שנים – משמע לכאורה לא חסר זמן. פה חשוב לציין שהרבה פעמים לוקח זמן עד שנקבעת רמת הנכות, כך מבלי ששמים לב שלושת השנים חולפות ומפספסים את ההזדמנות ליהנות מהכנסה כה הכרחית. מכאן שרצוי להתייעץ עם איש מקצוע בתחום, כגון עו"ד, או לחלופין עם יועץ מטעם החברה – אך רק אם מרגישים שהיא אמינה. מדוע? על מנת שינחה מה עושים בכל שלב ושלב ויניע תהליכים קדימה.

ערעור

לא תמיד יש תאימות בין הציפייה של המבוטח לבין ההחלטה של הוועדה הרפואית, ועל כן טוב לדעת שאין להישאר חסרי אונים, אלא מוזמנים להגיש ערעור. ניתן להגיש ערעור מול ועדת הערעורים של קרן הפנסיה, או לחלופין מול בית הדין לעבודה, אך לא יאוחר מחצי שנה מיום קבלת ההחלטה של הוועדה הרפואית. תשובת הוועדה תגיע עד כ60 יום ובאופן מנומק ומודפס.

לחשוב היום על המחר

בתום סך ההליכים יש להיות מוכנים שעדיין תידרשו לשתף פעולה, משמע ייתכן שהגוף המנהל יבקש לזמן מדי כמה חודשים את המבוטח עבור בדיקה חוזרת – בכדי לוודא שאין שינוי בדרגת הנכות. מכאן שההתעסקות כרוכה בלא מעט שיתוף פעולה, אך בסופו של יום ניתן לקבל סיוע מהותי ועל כן רצוי לחשוב היום על המחר.

נגישות