עסקים מסוגים שונים יש לא מעט, וכיום, כדי לקיים עסק פעיל דרוש (בדרך כלל) מבנה שבו יפעל בית העסק ויספק שירות. אם אתם בעלים של מבנה שהושכר עבור עסק מסוג כזה או אחר – אבל ישנם בעיות להן גורם השוכר כמו: התחמקות מתשלומים, שיקים חוזרים, רעש ולכלוך, ושאר הפרות של החוזה – חשוב שתדעו כיצד מפנים שוכר מעסק פעיל. אז איך עושים זאת באמת? החוק אומר שאסור לעשות 'דין עצמי' ולפנות את השוכר בכוח, אלא שיש לפנות אל הערכאות המשפטיות הדרושות כדי לפנות את השוכר בצורה חוקית.
אז כיצד פועלים עם שוכר שלא מפנה את הנכס?
כדי לפנות שוכר ממבנה שהשוכר לו, על הבעלים להגיש תביעה לבית המשפט. את התביעה יש לנהל בהליך מזורז ובה בעת לפעול באופן חוקי כדי לקבל צו פנוי מדירה. צו זה נועד כדי לסיים את תקופת השכירות, לאחר שנשלח מכתב רשמי מהבעלים של הנכס לשוכר תוך פירוט הסיבות לפינוי. במידה והשוכר אינה מפנה את הנכס, מומלץ לפנות אל בית המשפט כדי להתחיל בהליך מקוצר אותו הזכרנו, תוך הוצאת צו פינוי. הצו יסייע לפנות את השוכר על ידי אנשי החוק בלבד וזאת אחרי חודשיים מרגע מסירותו. במקביל מומלץ לציין בתביעה דרישות נוספות כספיות במידה ויש כאלה. לאחר הגשת התביעה והצו: יקבע דיון משפטי. בזמן ההמתנה לדיון (בדרך כלל כ 30 יום מרגע ההודעה) יצטרך השוכר להכין כתב הגנה. לאחר הגשת כתב ההגנה או לאחר 30 יום מרגע בקשת כתב ההגנה על ידי בית המשפט – יגיעו לדיון השוכר ובעל הנכס כדי לקבל את פסק הדין מול בית המשפט. ההליך המזורז מתמקד כאמור בפינוי השוכר ולא בחובות כספיות של בעל העסק ששכר את הנכס – לכן דרושה הגשת התביעה אותה הזכרנו.
תוך כמה זמן אפשר לפנות שוכר מדירה, חנות או משרד?
כדי לעשות זאת, יש להגיש תביעה לפינוי שוכר בהליך מזורז. ההליך נמשך לפרק זמן קצר, ומסתיים בדרך כלל בתוך 60 ימים ממועד הגשת התביעה. בהליך המשפטי הזריז יבחן השופט את הסיבות לפינוי ויגיע להחלטה בנוגע לפינוי הדייר. לאחר מכן, במידה ויחליט בית המשפט כי יש לפנותו, יצא צו פינוי שייאכף על ידי הרשות המבצעת (משטרת ישראל).
מה אסור לכם לעשות?
זה נכון ששוכר שאינו מקיים את פרטי החוזה ומפר אותם בגסות – יכול להוות גורם מעיק בהיבטים האישיים והעסקיים. עם זאת חשוב לא לפנות את השוכר באלימות, באיומים או בכול דרך אחרת שאינה חוקית. הגשת תביעה בליווי צו פינוי שמנמק את הסיבות לפינוי – כמו מגורים לאחר תום תקופה השכירות ללא הסכמת בעל הדירה/ הפרת תנאי שכירות וביטול חוזה/ היעדר תשלומים שוטפים וכדומה – תסייע לכם לקבל את מבוקשכם בצורה חוקית ויעילה.