איך מציבים גבולות לילדים?

ילד שגדל ללא גבולות לרוב יהיה אימפולסיבי יותר ויהיה לו קשה להתמודד במסגרות לימודיות ובאתגרים שמחכים לו בהמשך החיים. הצבת גבולות בריאה נועדה לשמור על הילד ולחנך אותו בצורה מיטיבה. במאמר שלפניכם פירטנו על מספר כללים חשובים לשמירה על הצבת גבולות לילדים.

הדרכת הורים

לעיתים להורים אין את הכלים המתאימים להצבת גבולות בצורה נכונה לילדם. במקרים כאלה, מומלץ לפנות לקבלת עזרה מקצועית וללכת להדרכת הורים; הליך ייעוצי בו הורים מפתחים ורוכשים מיומנויות להתמודדות עם הקשיים של הילד והאתגרים שמייצרת ההורות, במיוחד בהצבת גבולות. בהדרכת הורים תקבלו את הכלים המתאימים להצבת גבולות בצורה נכונה ומיטיבה, ותלמדו כיצד להיות דמות סמכותית באמצעות אימוץ דרכי חשיבה ותפיסות חדשות, וכן תפתחו אסרטיביות וכושר מנהיגות חיוביים אל מול הילד.

דוגמא אישית

הורה עלול לאבד מכוח ההשפעה שלו אם הוא לא עומד בדרישות שהוא מציב לילד בעצמו. אם אתם מתעקשים שהילד יחגור חגורת בטיחות באוטו, הראו לו כיצד אתם חוגרים את עצמכם. כך הילד יעתיק את ההתנהגות הזו ולא יראה בכם גורם עליון, אלא גורם שווה אליו שמקיים את החוקים שהוא מציב גם עבור עצמו. לדוגמא, אם הילד מתקשה לחזור לבית הספר אחרי החופש הגדול, אפשר להסביר לו שגם אתם הלכתם לבית הספר שהייתם ילדים קטנים, ולהזכיר לו שגם אתם קמים ומתארגנים ליום עבודה בדיוק כפי שהם מתארגנים והולכים לבית הספר.

הסכמה בין בני הזוג

לא תמיד תהיה הסכמה בין בני הזוג לגבי אופן גידול הילדים, אך חשוב שאופן הצבת הגבולות יהיה זהה; אם אמא מחליטה שהגיע הזמן לישון, האבא צריך לגבות אותה ולא לתת לילד להישאר לישון עד מאוחר. מצב זה יכול לבלבל את הילד ולטשטש את הסמכות ההורית. החליטו ביחד על כללי יסוד ועל הגבולות שצריך להציב, וכן על התגובה במקרים בהם הילד חוצה את הגבולות. תיאום בין ההורים מאפשר לילד להבין בצורה טובה יותר מה מותר ומה אסור, וכך הוא יכול להבין כיצד להתנהג בסיטואציות שונות ואת החשיבות שבהצבת גבולות.

 

 

אמינות ועקביות

אם הורה מאיים או מתריע בתגובה להתנהגות מסוימת, חשוב לעמוד מאחורי הדברים ולממש את ההבטחה. מומלץ שהתגובה תהיה ריאלית וניתנת ליישום, אחרת הילד יאבד את האמינות של ההורה, מה שעלול להוביל לשבירת הסמכות ההורית. חשוב לא לשפוט את הילד, אלא להתייחס אליו באופן ענייני וללא כעס.

חיזוק התנהגויות טובות

יש הטוענים כי ילדים יתאמצו יותר כדי להשיג פרס במטרה להימנע מעונש. רצוי לשלב לעיתים פרס סמלי על עמידה מוצלחת בגבולות שייתן לילד תחושה של ערך רלוונטי ורצוי, הכל בהתאם לאופי של הילד. יש להגדיר באופן ברור את ההתנהגות הלא-רצויה, כדי שהילד יוכל להבין היכן טעה ולשפר זאת בעתיד. עולם ללא גבולות מייצר אצל הילד תחושות של פחד ובלבול, כאשר ההורים לא נתפסים בעיניו כחזקים ומגינים. חיזוק התנהגויות חיוביות יעזור לילד להבין את הנורמות החברתיות והמשפחתיות המקובלות, ויעזור לכם להציב גבולות ולחזק את הילד.

לסיכום

הצבת גבולות לילדים עם בעיות התנהגות היא משימה קשה, אך לא בלתי אפשרית. בעזרת הדרכת הורים, שמירה על אמינות ועקביות וחיזוק חיובי להתנהגויות חיוביות יוכל הילד ללמוד את הגבולות שאתם מציבים לו ולכבד אותם. כמו כן, כדאי שההורים יראו דוגמא אישית ויגיעו להסכמה לגבי הגבולות והחוקים בבית וכן לתגובה זהה במקרה שהילד חוצה את הגבול. כך הגבולות שאתם מציבים לילד יהיו ברורים והוא ילמד כיצד צריך להתנהג בסיטואציות שונות, גם בתוך הבית וגם במסגרות אחרות.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.