איך לנהל תקציב נכון?

 

אורח החיים המודרני ותרבות הצריכה הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו, מה שגורם לרבים מאיתנו לבזבז כספים רבים ולהגיע להוצאות כבדות במיוחד מידי חודש. לאחרונה יש לא מעט קבוצות פייסבוק, עמותות, קהילות ואתרים שמסייעים לאנשים רבים לחסוך בעלויות החודשיות ולבצע תכנון מושכל של התקציב שלהם. כיצד תוכלו לנהל את התקציב החודשי שלכם? אספנו את כל המידע החשוב.

קודם כל – לדעת כמה אתם מוציאים כל חודש

לפני שמתחילים לתכנן את התקציב החודשי, ולהבין כיצד ניתן לחסוך, חשוב לדעת כמה כסף אתם מבזבזים מידי חודש ועל מה. סביר להניח שאתם מחזיקים כרטיסי אשראי, כמו ויזה cal, ישראכרט וכו', ולעיתים המעקב אחר ההוצאות אינו מתבצע באופן אפקטיבי. מה עושים? מתחילים לעקוב אחר כל ההוצאות שלכם, להבין על מה אתם מוציאים כסף וכמה, כשכדאי לעשות זאת בטבלת אקסל מסודרת. יש להוסיף לכך את הוצאות המזומן שלכם וכמובן את ההוצאות הקבועות של הבית (לרבות הוראות קבע). רק לאחר שכל הפרטים הללו יהיו בידיכם, ניתן להתחיל לתכנן את התקציב.

 

 

לבצע החלטות מושכלות

חסכון כלכלי הוא חשוב במיוחד, אבל לעיתים מה שנדמה לנו כהוצאה מיותרת עשוי להיות הוצאה משתלמת. למשל, אם אתם מתכננים לרכוש בית וזקוקים למשכנתא, יכול מאוד להיות שתעדיפו לבצע את ההליך באופן עצמאי על מנת לחסוך דמי תיווך. יחד עם זה, טוב לדעת שבמקרים מסוימים, לבחור יועץ משכנתאות דווקא עשוי לחסוך לכם כסף, משום שיועץ יודע כיצד למצוא את המסלול האידיאלי ביותר בעבורכם.

מבקשים דוגמה נוספת? מתכננים להעניק לחדר הילדים מראה מחודש? ובכן, לא תמיד יש צורך במעצב פנים כדי לעצב את החלל, אם כי ניתן לשאוב השראה מעיצובים שונים ברשת, ולעצב את החדר באופן חופשי. למעשה, השורה התחתונה היא שיש לא מעט בעלי מקצוע חיוניים, אך בכל פעם שתשכרו את שירותיו של בעל מקצוע מסוים – עשו החלטה מושכלת, והבינו האם מדובר בצעד כלכלי נכון או שמוטב לדחות את ההצעה לשלב אחר.

 

תכנון כלכלי חכם

ברגע שהבנתם מהי כמות ההוצאות שלכם בחודש ועל מה הכסף מתבזבז, יש לקבל החלטות חכמות ולהבין על אילו הוצאות ניתן לוותר, מה מיותר ומה חיוני. לאחר שתמפו את כל ההוצאות, תוכלו להתחיל לתכנן את התקציב המשפחתי על הצד הטוב ביותר. הנוסחה פשוטה: כמות ההכנסות שלכם למול כמות ההוצאות החיוניות שלכם (הוצאות דירה, אוכל וכו'). לאחר שתחשבו את הסכום שנותר לכם בחשבון לאחר כל ההורדות, החליטו כמה כסף ייכנס לחיסכון או לפיקדון, וכמה כסף יישאר למותרות. כך למעשה גם תוכלו לתכנן את החסכונות העתידיים שלכם, כי ברגע שתבינו איזה סכום תחסכו בכל חודש, כך תוכלו לשקול את ההוצאות העתידיות שלכם ולתכנן אותן בקפידה.

 

טיפים לחיסכון כלכלי

  • העדיפו קניות אונליין, ובמיוחד קניות בסופר – כשקונים אונליין לא מתפתים לרכוש מוצרים שאין בהם צורך, וקונים רק את מה שנמצא ברשימת הקניות. כמו כן, ניתן לדעת מה סך המחיר של העגלה לפני שמגיעים לקופה, ובכך להסיר פריטים במידת הצורך.
  • בעבודה או בלימודים? הביאו אוכל מהבית – נכון, זה לא תמיד קל להכין אוכל לכל השבוע, אבל זה בהחלט יכול לחסוך לכם לא מעט כסף. במקום להזמין אוכל או לקנות אוכל בחוץ, כדאי לרכוש קופסת אוכל ייעודית, ולהביא עמה מידי יום מאכלים ביתיים. אפשר לבשל פעמיים בשבוע אוכל שיספיק לשלושה ימים.
  • לא חייבים לקנות חדש – ריהוט, אביזרי כושר וכל מיני פריטים שונים ניתנים למכירה גם בקבוצות יד 2, ואף ניתן למצוא מוצרים למסירה. לא תמיד חייבים לקנות מוצרים חדשים ולבזבז הון תועפות. אם החלטתם שכן לקנות חדש, כדאי לברר על מבצעים קרבים או לחפש קופונים ברשת.

 

התנהלות כלכלית היא בין הדברים החשובים ביותר, בייחוד כשכמות ההוצאות גדלה (ברגע שעוזבים את בית ההורים). תכננו היטב את התקציב שלכם והבינו מהן ההוצאות החודשיות שלכם ואיפה ניתן לחסוך. בהצלחה!