איך מפרקים חברה?

ניהול של חברה זה באופן טבעי דבר מורכב שצריך להיעשות במקצועיות ומתוך רצון והבנה של הדברים הכרוכים בכך. גיוס משקיעים, שיווק וקידום, העסקת עובדים, עבודה חשבונאית מרובה – כל אלו הם רק חלק מהדברים הכרוכים בניהול של חברה, כאשר כמובן שחברה חייבת להיות מצליחה ורווחית, אחרת אין הצדקה של ממש לקיום שלה. נכון, צריך לקפוץ למים ולנסות תמיד, וזה בהחלט בסדר לקחת גם תקופה מסוימת שבה עושים את הדבר הזה ומנסים להבין אם זה מתאים לא. כמובן, שאם מסיבה כלשהי זה לא מתאים, כדי להפסיק את הפעילות העסקית של חברה, יש לבצע פירוק שלה בצורה מסודרת בהתאם לנדרש בחוק. אז איך מבצעים פירוק של חברה? מי יכול לעשות את זה בכלל ומה עוד צריך לדעת בנושא? הנה כל המידע שאתם צריכים.

פירוק חברה – סוגים שונים

לפני שיורדים לפרטים הקטנים, כל מה שצריך לדעת על פירוק חברה בגדול, זה שמדובר על פעולה שיכולה להיעשות בכמה מישורים וביוזמתם של כמה גורמים שונים:

פירוק חברה מרצון:

פירוק מרצון הוא בעצם חיסול של החברה מרצונם של הבעלים שלה. הפירוק יכול להיעשות כאשר הסתיימה התקופה בתקנון שנקבעה לקיומה, קבלת החלטה מיוחדת וחריגה לפירוק שלה, או החלטה לפירוק בשל חובות והתנהלות כלכלית לא נכונה. מתוך כך פירוק מרצון יכול להיעשות לבקשת בעלי המניות, הנושים או עובדי החברה.

פירוק בפיקוח בית המשפט:

זהו למעשה סוג של פיקוח מרצון על ידי נושים וניתן לפנות אל בית המשפט ולבקש ממנו לפקח וללוות את תהליך הפירוק. הרציונל מאחורי האפיק הזה הוא להסדיר מראש מחלוקות שונות שעלולות להתעורר בתהליך הפירוק מרצון.

פירוק על ידי בית המשפט:

הבקשה לפירוק יכולה להיות מוגשת על ידי החברה, על ידי נושה או על ידי אחד המשתתפים. מדובר למעשה על חברות לא פעילות שלא יצליחו לבצע את תהליך הפירוק בעצמן והן בעצם מבקשות מבית המשפט לבצע את הפירוק עבורן. הפירוק למעשה מתחיל ביום בו הוגשה הבקשה ובית המשפט ממנה אדם מטעמו לביצוע התהליך.

איך מפרקים חברה?

איך זה עובד?

ובכן, כמובן שלכל תהליך יש את השלבים הספציפיים שלו. למשל, פירוק חברה על ידי בעלי המניות כולל את השלבים הבאים: הראשון הוא הגשת תצהיר כושר פירעון על ידי רוב הדירקטורים שאומר שלא ניתן לשלם את החובות. בשלב השני יש צורך בקבלת אישור מרשם החברות ושליחת הזמנות לאספה כללית בה מודיעים על הפירוק. שלישי יהיה כינוס אסיפה כללית ל-21 יום אחרי משלוח ההודעה. בשלב הרביעי מבצעים מסירת פרוטוקול האספה, בה הוחלט על הפירוק עם פרטים כמו תאריך ההחלטה, שם, מספר תעודת זהות, כתובת המפרק וכו'. במשלב החמישי מגישים הודעה לרשם החברות ואחרון הוא פרסום הודעת החברה על פירוקה ופעולות נוספות.

לעומת זאת, פירוק מרצון על ידי נושים כולל את הפעולות הבאות: הראשון יהיה משלוח הזמנות לאספת נושים כולל פרסום ברשומות ובעיתון יומי נפוץ. השלב השני יכלול משלוח הזמנות לאספה כללית לבעלי המניות.  בשלב השלישי יתבצע כינוס אספת נושים שבמסגרתה מגישים דו"ח לנושים המפרט את מצבה הכלכלי של החברה. ובשלב האחרון ימנו מפרק שיפעל לסילוק חובות החברה וכינוס נכסים והגשת דו"ח לרשם החברות.

לא בטוחים? עדיף תמיד להתייעץ?

שימו לב שתהליך פירוק חברה חייב להיעשות בצורה מסודרת ובהתאם לקבוע בחוק. אם אתם רוצים לפרק חברה ולא בטוחים איך עושים זאת, מומלץ לעשות זאת בליווי עורך דין מקצועי מהתחום או חברה המתמחה בתהליך הזה. שימו לב כי פירוק חלקי או טעויות במהלך הדרך עלולות לגרור חובות וקנסות ואפשר בהחלט להימנע מכך אם עושים זאת בצורה מסודרת.