תרומת מח עצם היא אחת מפעולות ההתנדבות החשובות, אשר עומדות כיום בפני מי שמעוניין לתרום ולהתנדב. עם זאת, בשונה מתרומת דם פשוטה, רובנו לא התנסנו בכך עדיין. לכן, עולה לעתים קרובות השאלה הטבעית – במה זה כרוך? האם זה כואב? כמה זמן זה לוקח? וכדומה. על שאלות אלה ונוספות נענה במאמר שלפניכם. גם נספר לכם על עמותה מיוחדת, אשר מסייעת לעשות זאת.
מח עצם – הסבר, חשיבות ותרומות
בתוך העצמות ישנו "מפעל" טבעי לייצור דם, באזור שידוע בשם מח העצם. תרומה של מח העצם דרושה עבור טיפול במחלות שונות, בהן גם מחלות מסכנות חיים. כך שזו היא בהחלט תרומה משמעותית מאוד. מרכזים שעוסקים בכך, מרכזים את כל הקשור בתרומת מח עצם, כולל איסוף הדגימות, שמירתן וניהול מאגר התורמים. יש בעולם לא מעט מרכזים מסוג זה, אך דווקא במדינה קטנה כמדינת ישראל, מסתבר שיש מרכז גדול במיוחד לכך.
מרכז התרומות של עזר מציון
מאז שנת 1998 פועל בארץ מרכז מיוחד לתרומות מח עצם – המרכז של עמותת עזר מציון. עם השנים פעילותו התרחבה מאוד וכיום הוא בין הגדולים מסוגו בעולם. המרכז מקבל תרומות מכמה מקורות. כמובן, ניתן להגיע אליו ולתרום באופן יזום. אך מעבר לכך, ישנו מקור מיוחד בדמות תרומות קבועות שמגיעות מצה"ל וכן מבצעי התרמה שעזר מציון יוזמת למטרה זו. עזר מציון עצמה, היא עמותה וותיקה מאוד (משנת 1979) אשר מתמחה בסיוע פרא-רפואי לחולים ומוגבלים. העמותה היא בהיקף מרשים מאוד, גם מעבר לנושא תרומות מח העצם. היא פעילה ב-25 ערים ברחבי הארץ ומעסיקה כ-10,000 עובדים וכ-30,000 מתנדבים!
כיצד תורמים מח עצם?
תרומת מח עצם היא תהליך של השתלת תאי דם ממח העצם של התורם, בגופו של החולה. במבט על, התהליך הוא כזה:
- רישום פרטים כתורם – ראשית, נרשמים כתורם פוטנציאלי של מח עצם, במאגר תרומת מח עצם כגון זה של עמותת עזר מציון. פרטי התורם נשמרים, תוך הקפדה על פרטיות המידע.
- בחירתכם כמתאימים לתרומה ספציפית – במאגר זה, רופאים יכולים לחפש לשם איתור תורמים מתאימים לחולים שבהם הם מטפלים. מרגע שאדם נמצא מתאים כתורם מח עצם עבור חולה ספציפי, מתחיל תהליך תרומה מסודר שנמשך כחודש ואשר מורכב מכמה שלבים. לכן, דרושה וחשובה מחויבות התורם, לעבור את כולו. המחויבות מתבטאת בכך, שתידרשו לחתום על טופס הסכמה לתרומה ותתבקשו לעמוד בכל השלבים של התהליך עד לתרומה עצמה.
- מפגש עדכון – יתקיים מפגש לשם מתן מידע לתורם לגבי התהליך. במפגש זה יוסברו גם היבטים מיוחדים, כגון ההבדל בין תרומת מח עצם לבין תרומת "תאי אב מהדם ההיקפי”.
- ביצוע בדיקות שונות – ביצוע בדיקת דם ובדיקה גופנית.
- התרומה עצמה – תהליך התרומה שונה, בין שני המקרים שציינו – תרומת מח עצם ותרומת תאי אב מהדם ההיקפי. תרומת מח עצם כרוכה בשאיבת מח עצם דרך האגן האחורי, באמצעות מחט, תוך כדי ניתוח ובהרדמה כללית. האשפוז לשם כך נמשך כחצי יום. תרומת תאי אב דורשת קבלת זריקות ב-4 הימים שלפני התרומה. התרומה עצמה מתבצעת באמצעות מחטים בזרועות והיא אורכת כ-6 שעות.
כמה הערות חשובות
- התהליך עשוי להיות כרוך באי נוחות גופנית ובתופעות לוואי קלות, אך לא אמור להיות כאב.
- התורם לא אמור להוציא הוצאות כספיות מיוחדות סביב נסיעות לתרומה למשל.
- מבחינת התורם, תאי מח העצם שנלקחו ממנו יוחלפו על ידי תאים חדשים, אשר גופו ייצור בתוך 48 שעות.
לסיכום
כפי שראיתם, מדובר בהליך מורכב הרבה יותר מתרומת דם פשוטה, אך גם הוא לא מסובך מדי. בהתחשב בכך שזהו לעתים הליך מציל חיים, רבים לוקחים כל זאת בחשבון ומחליטים לתרום.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.