איך עושים קידוש?

קידוש

אחד ממנהגי המסורת היהודית הוא הקידוש שנערך ביום שישי בערב, בו מקדשים על היין והחלה מסביב לשולחן המשפחתי. השבת היא יום מנוחה ביהדות זאת משום שבתום 6 ימי בריאה, היום השביעי הוקדש למנוחה, לכן עם בואה של השבת, משפחות יהודיות רבות בארץ ובעולם עורכות קידוש בטרם תתחיל סעודת השבת. אבל איך עושים קידוש? הכנו עבורכם מדריך מיוחד.

קידוש השבת

בכל שבוע, בכל יום שישי, יהודים רבים מקדשים על השבת, שהרי מדובר ביום קדוש לדת היהודית. לאחר כניסת שבת, עם שיבתם של בני המשפחה מבית הכנסת, מתכנסים כולם סביב שולחן השבת המשפחתי ומקדשים באמצעות כוס יין ומברכים על הלחם. עם תום הקידוש, ניתן להתחיל ולאכול את סעודת השבת המבורכת, עליה עמלו בני המשפחה לאורך היום. יש רבים ששרים מגוון שירים ופיוטים של יום השבת כמו "שלום עליכם", "אשת חיל" ועוד, עם האווירה הזו מתחילים את הקידוש.

ראש הבית, האב, ממלא את כוס הקידוש הייעודית (גביע קידוש) ביין אדום עד לסופה, אף רצוי שהיין יישפך ממנה מעט. כל בני המשפחה עומדים, והאב, כשהוא אוחז בכוס ביד ימין (רצוי כשאצבעות הידיים נמצאות כלפי מעלה) מתחיל לקדש וקורא את ברכת יום שישי. בתום התפילה אב הבית מקדש על היין את בכרת "בורא פרי הגפן" ומעביר לכל בני המשפחה לשתות ממנו. לאחר מכן כל הסועדים הולכים נטול ידיים, בשלב הזה אסור לדבר. לאחר נטילת הידיים שבים לשולחן השבת. אב המשפחה מרים את שתי החלות הזהות באוויר, זו מול זו, ומברך את ברכת "המוציא לחם מן הארץ". הוא בוצע את החלה, טובל במלח ומחלק לכל בני המשפחה. לאחר ברכת "המוציא" אפשר לחזור לדבר וכן להתחיל ולהתענג ממטעמי השבת. בסוף הארוחה אב הבית קורא את ברכת המזון, בשם כל יושבי השולחן, ובכך מסתיים לו הקידוש.

 

קידוש

ומה לגבי המשנה?

במשנה נאמר שיש לערוך קידוש פעמיים במהלך השבת, כשהקידוש הראשון מתקיים בשישי בערב ואילו השני בבוקר יום שבת. בשונה מהקידוש הראשון, בקידוש שמתקיים בשבת בבוקר אין צורך לומר את ברכת היום. אגב, במשנה הדעות בנוגע לסדר אמירת הברכות שנויות במחלוקת בין בית הלל לבית שמאי, כלומר האם יש צורך לומר קודם את ברכת היום או ברכת היין? בית שמאי טוענים שקודם יש לברך את ברכת היום ואילו בית הילל טוענים שברכת היין היא הראשונה להיאמר.

 

 

ברכות הקידוש בסעודת השבת מושרשות במסורת היהודית ומהוות חלק בלתי נפרד משגרת חייהם של משפחות רבות בארץ ובעולם. רבים רואים בכך הזדמנות נהדרת לשבת סביב השולחן עם בני משפחתם תוך שימור המסורת היהודית.

קראו גם: איך לחזור בתשובה

נגישות