איך מוציאים רישיון נהיגה?

היכולת להתנייד ממקום למקום מסמלת את המהות האמיתי של החופש. אין פלא שקבלת רישיון נהיגה היא אחד הרגעים הכי שמחים בחיים של כל נער ונערה. מאותו רגע הם יכולים לנהוג ולהגיע למקומות רחוקים – לעיר אחרת, לטיולים, לקחת את החברים לים או לכל מקום או מטרה שיחפצו בה. יחד עם הציפיה, השמחה והאושר שבקבלת רישיון, הרגע הזה מלווה גם בחששות מצד ההורים ואפילו בני הנוער עצמם. שליטה על רכב היא דבר חדש שיש ללמוד ולהבין לעומקו. המכונית יכולה להפוך למקום לא נעים בלשון המעטה, אם חלילה מתרחשת תאונה. בשביל למנוע זאת, קבעה המדינה הליך מאד מסודר לקבלת רישיון. הוא כולל מבחנים עיוניים, מעשיים וכמובן לימודים ותרגול רבים. במאמר הזה נתאר את אותו תהליך ללימוד נהיגה וקבלת רישיון. אנחנו ממליצים למי שניגש ללימודי נהיגה לקחת אותם במלוא הרצינות, לא רק בשביל לקבל את הרישיון הנכסף, אלא פשוט בכדי להפוך לנהגים טובים ובטוחים לכם ולסביבתכם.

רישיון נהיגה – מקורות מידע מוסמכים

בכל הנוגע לנהיגה נכונה, חוקי התנועה והתקנות השונות חשוב להתעדכן רק במקומות אשר מוסמכים לתת תשובות. מורה הנהיגה שלכם הוא כמובן כתובת מצוינת לכך. מי שלא לומד נהיגה באופן מעשי ולכן אין לו עדיין מורה לנהיגה, יוכל להיעזר במידע אשר מצוי בחוברות ההכנה למבחן העיוני. עוד מקור מידע מעולה תמצאו בask רלב"ד. זהו אתר רשמי של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. האתר מאגד בתוכו מידע רב הקשור בכל תחומי הנהיגה והשימוש השונה בדרך. יש שם למשל מידע רב על אופניים חשמליים אשר נהפכו למאד נפוצים. חלק שלם מוקדש לנהגים צעירים ובו תמצאו את כל התקנות וההנחיות בנושא. ניתן לערוך באתר הזה חיפוש לכל שאלה בנושאי תחבורה, נהיגה, בטיחות בדרכים ועוד רבות אחרות. בנוסף לחוקים ותקנות, תמצאו שם מדריכים לנהיגה מעשית, כמו למשל 'איך שומרים על המהירות ולא שוחקים את הבלמים?'. האתר הזה מצטרף ליתר האתרים השונים של משרדי הממשלה הרלוונטיים בראשם כמובן משרד התחבורה.

איך מוציאים רישיון נהיגה?

המבחן העיוני

השלב הראשון לפני שניתן להתחיל בלימודים מעשיים ומבחן נהיגה, הוא שלב הלימוד העיוני הנקרא 'תיאוריה'. מבחן התיאורי כולל מגוון רחב מאד של נושאים: שימושי דרך שונים, תמרורים וסימונים, ידע טכני, זכויות קדימה ועוד רבים אחרים. המבחן התיאורטי הוא מבחן מקדים לפני קבלה של רישיון לכל רכב מנועי בישראל: מכונית, קטנוע, אופנוע ואפילו מי שרוכב על אופניים חשמליים צריך לעבור אותו. למבחן התיאוריה ניתן לגשת למבחן התיאוריה החל מגיל 15 וחצי, יותר משנה לפני הגיל המינימלי להוצאת רישיון נהיגה.

המבחן המעשי

למבחן המעשי, הנקרא 'טסט', ניגשים לאחר תרגול שלא יפחת מ-28 שיעורי נהיגה מלאים. בשיעורים הללו מורה הנהיגה יתרגל עם התלמיד נהיגה במגוון תרחישים שונים: נהיגה בשעות הלילה והחשכה, נהיגה בדרך בין עירונית, חניית הרכב במגוון זוויות ועוד תרחישים רבים אחרים. הגיל המינימלי לתחילת הלימודים הוא 16 ושלושה חודשים. הגיל המינימלי לגשת לטסט הוא 16 ו6 חודשים. לפני שניגשים לטסט יש לעבור מבחן מקביל במסגרת פנימית של בית הספר לנהיגה. אם עוברים את אותו מבחן, ניגשים לטסט עם בוחן חיצוני ממשרד הרישוי. על הטסט יש לשלם שתי אגרות – האחת על סך 138 למדינת ישראל והשנייה על סך 229 ש"ח למורה לנהיגה. כישלון בטסט הוא לא סוף העולם (ויש לנו גם כמה טיפים שיעזרו לכם לעבור את הטסט בהצלחה). אחריו ממשיכים ללמוד עוד כמה שיעורים בהם עוברים על הנקודות החלשות ולאחריהם ניגשים עוד פעם עד שעוברים.

לאחר קבלת הרישיון, צריך לנהוג תקופה של חצי שנה בלוויית נהג ותיק ולאחר מכן מקבלים רישיון לכל דבר. סעו בזהירות!