לרבים מאיתנו יש חלום לשבת מול המיקרופון ולדבר כך שכל העולם ישמע את מה שיש לנו להגיד. רבים מאנשי הרדיו הוותיקים מעידים על עצמם שכך התחילו את הקריירה שלהם, מ'חיידק' רדיו בלתי מוסבר שהשתלט עליהם ומשך אותם לתחום. כיום, בניגוד לעבר, רובנו גם יכולים לממש את התחביב הזה. הפקת פודקאסט היא נגישה מבחינה טכנית תודות למספר טכנולוגיות, בראשן כמובן האינטרנט המהיר שמגיע גם לטלפונים חכמים. בואו נבין מהם הצעדים שיובילו את מה שיש לכם להגיד לאלפי מאזינים ואולי אף יותר…
צעד ראשון לפודקאסט: תוכנות, פלטפורמות ואתרים שימושיים
יצירת פודקאסט לא תדרוש מכם יכולת טכנית מרקיעת שחקים אבל כן תדרשו לצלול לעולם הסאונד, עריכת הסאונד וגם להבין כיצד עובדת ההפצה של הפודקאסטים. באתר "מרכז הפודקאסטים" תמצאו שלל תשובות לשאלות והרבה מידע שימושי איתו תוכלו להתחיל. תוכנות עריכה נפוצות יהיו Garageband למי שמשתמש במק ו Audacity למי שמשתמש בPC מבוסס חלונות. שתי התוכנות כוללות גרסאות חינמיות שמספיקות בהחלט. אם תרצו להקליט שיחות עם משתתפים במיקום מרוחק, תוכלו להשתמש בSkype Recorder או ב Callnote Call Recorder. אלו לא התוכנות היחידות בשוק כמובן אבל הן יהיו פתרון טוב לפחות בהתחלה.
מבחינת ציוד, העיקר הוא כמובן מיקרופון וחדר עם מאפיינים אקוסטיים סבירים. מיקרופון טוב אינו חייב להיות יקר. שימו לב שאתם רוכשים מיקרופון שיתאים לכם. קיימים מיקרופונים עם מבחר זוויות הקלטה. אם אתם דוברים יחידים – לכו על מיקרופון יותר ממוקד, אם יהיו איתכם עוד אנשים על אותו המיקרופון – קיימים דגמים עם זווית הקלטה רחבה יותר.
הקפידו להקליט בחדר בו אין משטחים גדולים חשופים כגון קירות, חלונות או ארונות גדולים. תוכלו לאלתר עם חפצים שונים, החל מכריות ועד שטיחים ווילונות. נסו להקליט הקלטות ניסיון ולתת אותן לאנשים שונים לחוות דעה לגבי האיכות שלהן, כך תבינו את אופן הסידור הנכון של האולפן המאולתר שלכם.
לדבר כל הזמן
ההקלטה הראשונה מפתיעה רבים מהיוצרים החדשים. יש להם הרבה מה לומר, הם השקיעו הרבה בציוד והכנות ובכל זאת, הם נתקעים או שהפודקאסט יוצא מהוסס ולא זורם. כאן אתם צריכים לעשות 'סוויץ' בראש ולעבור ממוד של שיחה רגילה בחיי היום יום לפודקאסט. הנקודה המרכזית ברדיו ופודקאסטים היא שאי אפשר להשאיר סתם שקט, כל הזמן צריך להיות מלל. המסקנה הראשונה מכאן היא שאולי כדאי ליצור את הפודקאסט בשיתוף עם עוד אדם. זה יקל עליכם ביחוד בראיונות בהם לא ניתן לכתוב מראש.
נכנסים לעובי הקורה – תכני הפודקאסט
אם הפודקאסט שלכם הוא מעין שיחה אישית או הרצאה שלכם, טוב תעשו אם תתכננו מראש ותכתבו כמעט מילה במילה מה תרצו להגיד. לאחר מכן תוכלו כמובן לאלתר. להצגה של תוכן יש כללים מסוימים שכדאי להכיר, וגם יש הרבה טיפים להופעה ודיבור מול קהל שכדאי להכיר ולתרגל.
ראשית עליכם ליצור פתיח בה תספרו למאזינים על הפודקאסט, על הפרק הנוכחי ועל התכנים. חשוב להציג בראשי פרקים את התכנים, ניתן כמובן להשאיר מקום לדמיון בכדי לעורר סקרנות. זה גם המקום שעליכם 'לשכנע' את המאזינים להישאר ולהאזין. ציינו בפניהם כמה מעניין יהיה או כמה הדברים יהיו ייחודיים או מועילים להם.
החלק השני והעיקרי הוא התוכן עצמו. אם יש לכם חלקים שונים זה מזה, חלקו גם אותם לשלושה חלקים וציינו בתחילת כל חלק מהו הנושא ועיקרי הדברים.
החלק האחרון הוא הסיכום. זה המקום בו תביאו איזו מסקנה או תמצית של הדברים שתרצו שתישאר חקוקה בראש של המאזינים. זה גם המקום לקריאה לפעולה. זו יכולה להיות בקשה לשתף את הפרק או להירשם כמנוי או אפילו לתרום כסף.
אנחנו מקווים לשמוע אתכם בקרוב, בהצלחה!