איך מעודדים התפתחות תינוקות תקינה?

השנים הראשונות של תינוקות ובייחוד השנה הראשונה מהווים נדבך קריטי לצורך התפתחותם התקינה. כיצד אתם כהורים תוכלו לתינוק בשלבים הראשונים? להלן המדריך המלא בעבור הורים.

התפתחות תקינה אצל תינוקות: סביבה תומכת אשר נועדה לתמוך בצרכיו

השנה הראשונה בחייו של תינוק היא שנה מרגשת במיוחד, אולם היא טומנת בחובה גם אתגרים גדולים בכל הקשור להתפתחות. למעשה, תינוקות אשר מקבלים סביבה תומכת אשר כוללת גירויים והתאמה לאופיו יכולה לסייע באופן משמעותי לצורך התפתחותו התקינה, וזאת בכדי למנוע עיכוב התפתחותי אשר יכול להשפיע על התינוק גם בחייו הבוגרים כמו גם על ההתקדמות שלו ביחס לילדים בני גילו. על מנת לעודד התפתחות תקינה אצל ילדים חשוב לשים לב לשלושה תחומים מרכזיים: התחום המוטורי, התחום החברתי והתחום השפתי. מאחר וישנם שלבי התפתחות תינוקות לפי גילאים, ליווי מקצועי הוא הכרחי לצורך מתן מענה אשר תואם את גילו של התינוק, ובהתאם לכך יצירת סביבה תומכת אשר במסגרתה ניתן מענה לכל צרכיו, בהתאם למבחני התפתחות אותם ניתן להוריד גם דרך אפליקציות ייעודיות להורים. מהן הטכניקות הטובות ביותר לצורך עידוד התפתחותי? להלן מספר פעולות:

מוטוריקה

התחום המוטורי הוא תחום חיוני אשר נועד להבטיח כי הילד מתפתח בצורה נכונה, כמו גם מפתח יכולות מוטוריקה עדינות. עד גיל חצי שנה מומלץ שהתינוק ישן על הבטן, כאשר בסביבות גיל ארבעה חודשיים מתחיל השלב המוטורי של הרמת הראש וזחילה. כדי לעודד את הילד לזחול יש לגרות אותו באמצעות משחקים אשר מותאמים לגילו וכן חשיפה למרקמים רכים, לצורך עידוד היכולת הזו עוד בגילאים צעירים.

איך מעודדים - התפתחות תינוקות תקינה

חברתי

ככל שנחשוף את התינוק בשלבים מוקדמים לתינוקות בני גילו, ניתן בהחלט לפתח את היכולות החברתיות שלו. עידוד התפתחותי משלב גם את התחום החברתי אשר כולל יצירת קשר עין עם ההורים כמו גם אנשים נוספים, כאשר בסביבות גיל חצי שנה התינוק יכול להתחיל ולחקות תנועות. לכן, באמצעות חוגים לגיל הרך אשר מתבצעים בקבוצה או באופן פרטני ניתן לחזק את הפן החברתי, ובהתאם לכך לדאוג לסביבה חברתית אשר מעודדת את התינוק להביע את רצונו באמצעות מילים, תנועות וכן הגייה אשר מתרחשת בסביבות גיל השנה.

שפה

על מנת לעודד את התינוק לפתח כישורי שפה ניתן לנקוט בלא מעט טכניקות. אחת הטכניקות הטובות ביותר היא לשוחח עם התינוק כאשר הוא מגיע לגיל חצי שנה, ולהסביר לו את התנהגותו ואת הצעדים אותם עושים. כך לדוגמא, אם אתם מתכננים לצאת לטיול הסבירו לתינוק מהן הפעולות אותן תעשו היום וזאת מתוך מטרה שהוא יתחיל לקשר בין חפצים לבין מילות התואר שלהן. ככל שנחשוף את התינוק למילים, כך הוא יצליח לחקות אותנו ובהתאם לכך לפתח כישורי שפה חשובים לצורך התפתחותו התקינה.