איך מצילים את העסק מהפסדים כלכליים?

ייעוץ עסקי

אין ספק, כי אחד המצבים העסקיים הגרועים ביותר, הוא מצבו של עסק אשר מפסיד באופן קבוע. עסקים לא מעטים נקלעים למצב כזה ומבינים שהיחלצות ממנו איננה פשוטה. לעתים, כמו בביצה טובענית, עצם ניסיונות ההיחלצות (דוגמת לקיחת הלוואות) עשויים להעמיק את השקיעה. מה בכל זאת, ניתן לעשות בנידון? כיצד נחלצים?

ייעוץ עסקי

בעסקים, ניסיון שווה זהב. בעל הניסיון, יודע בין השאר לא להיכנס לצרות מסוגים שונים. הוא גם יודע טוב יותר, כיצד להיחלץ מהן, מאחר שבסופו של דבר איש איננו חסין טעויות. בנוסף, ברור שאיש אינו חסין בפני נפילות שאינן תלויות בו ולעתים, מצב כזה אכן נובע מגורמים חיצוניים כאלה (במצב מלחמה למשל). באמצעות ייעוץ עסקי עם מומחה בנושא משברים בעסק, נחשפים בבת אחת לניסיון חיים עשיר, שנצבר דרך סיוע לעסקים רבים. אגב, מאחר שמצב כרוני של הפסדים בעסק הוא מצב קריטי ודחוף, אין כאן זמן רב לנסות רעיונות שונים. גם אין מרחב תמרון מספיק לכך מבחינה כספית (או מבחינת משאבים אחרים, שכולם כנראה ממוקדים בטיפול בשוטף וב"כיבוי שריפות"). לכן, התייעצות עם יועץ מנוסה, היא צעד ראשוני חיוני.

הכרה במצב

עוד צעד ראשוני חיוני, הוא להכיר בכך שנמצאים במצב משבר כרוני. למעשה, יש בעלי עסקים שמתעכבים יותר מדי בהכרה במצב, כאשר העיכוב עצמו גורם להידרדרות נוספת. אחת הסיבות לכך, היא היסחפות עם הניהול השוטף וההכרח "לכבות שריפות" שנגרמות עקב המשבר המתמשך. אלא שאין ברירה – בכדי שהעסק לא יפשוט רגל, חייבים לעבור מהעיסוק הבלתי פוסק בשוטף ובטקטי, למבט העל האסטרטגי, להערכה טובה וכנה של המצב ולפעולה אמיצה בהתאם. "אין זמן"? אין ברירה! אחרת, בקרוב יהיה "אין עסק".

ייעוץ עסקי

פעילות שקולה

במצבי משבר, חשוב ביותר להיות שקול ומחושב, ככל שהמצב מאפשר. חשוב שלא להתפתות לעצות וטיפים של מי שלא מכירים לעומק את העסק שלך. כמו כן, לא למהר לקפוץ על קיצורי דרך וקומבינות למיניהן. הלוואה בשוק האפור למשל, בכדי לנסות במהירות צעד שנראה לך שעשוי להביא רווחים מהירים, עלולה להסתבר כצרה כפולה: הניסוי העסקי עשוי שלא להצליח – בעסקים, מי יכול לדעת בוודאות מה יצליח ומה לא? עד שלא רואים כסף בבנק, כלום לא בטוח. ובנוסף לכך, ההלוואה שנלקחה עבור אותו ניסוי (או "הימור" פזיז), מסתברת כעול חדש וכבד במיוחד. משתלם להיות מחושב ושקול.

ניהול כספי מוקפד

מאחר שמדובר במשבר כספי, נקודת מפתח הכרחית בכדי לצאת ממנו, היא ניהול כספי מוקפד. בעלי עסקים רבים, וודאי עסקים קטנים שפועלים בלי מנהל כספים, לא מוצאים תמיד זמן להתעמק מספיק בפרטים. לדוגמא: עשויים להיות כל כך עסוקים בריצה אחר הכנסות, שלא מוצאים זמן להתעמק בהוצאות ולחשוב איך אפשר להוזיל את הוצאות העסק, אשר למעשה כוללות גם בזבוז מסוים. אותו בזבוז, עשוי להיות המפתח לשינוי קל ביחס בין ההוצאות להכנסות, אשר יאפשר להתחיל ולהתאושש.

לסיכום

ניתן להציל עסק, גם מהפסדים כספיים מתמשכים ו"כרוניים". טיפול ב"מחלה" כזו, דורש פעילות שיטתית ומקצועית ומוטב לעשות זאת בעזרת יועץ איכותי.